Tarih: 2 / Mayıs / 2024 //Sayfa hit sayısı:  17669   

Lasiodiplodia theobromae
Geriye Dogru Ölüm Hastaligi



Hastalık etmeninin genel özellikleri:
Lasiodiplodia theobromae (Pat.)Griffon & Maubl. (=Diplodia natalensis (Berk.&Curt.) Cke.) fungal hastalik etmeni olup, bir çok farkli bitkide hastalik meydana getirebilir. Bunlar arasinda asma, turunçgiller, avakado, mese ve kabakgiller sayilabilir. Fungal etmen bitki artiklari ve ölü agaç dokularinda yasar ve burada olusan sporlar sezon boyunca yagmur ve sulama suyu ile sagliklli bitkilere tasinmaktadir. Fungusun sporlari rüzgar ve böcekler ile de yayilabilir. Fungal etmen için uygun sicaklik 30 °C ve yüksek nisbi nemdir. Meyvelerin ya da bitkilerin etilen ile muamele edilmesi sonucunda da bitki ve meyveler hastalik etmenine karsi daha hassaslasir. Hastalik etmeni agaçlarda kanserlere neden olur ve kanserli kabuk dokularinda siyah, stromatik spor üreten fungal yapilar (piknit) meydana gelir. Mikroskobik incelemelerde sporlarin koyu, iki hücreli ve uzun bir yapida oldugu görülebilir. Fungusun infekteledigi agaçlar özellikle diger faktörler ile sterese girdiginde kanserli dokular ve geriye dogru ölümler meyve agaçlarinda ortaya çikmaktadir.


Hastalık Etmeninin Belirtileri (Simptomları):
Hastalik etmenini yalinizca kanserli simptomlara bakarak teshis etmek oldukça zordur. Bu yüzden fungal etmen izole edilerek mikroskobik olarak teshisi yapilmalidir. Kabuklu agaçlarda aktif olan kanserler, kabuklar kaldirildiktan sonra kambiyum dokusunun ölümüyle anlasilabilir. Yasli ya da inaktif olan kanserler çökük görülebilir ve kallus dokulari ile kusatilmistir. Geriye dogru ölümler genellikle bu fungal etmen tarafindan olmakta, fakat diger hastalik ya da stresler sonucu olusan yaralanmalar ile de karistirilabilir.
Turuçgil bitkilerinde hastalik belirtisi meyvenin gövdeye baglandigi yerde yuvarlak, koyu bir renk degisikligi olarak hasattan yaklasik 7-10 gün sonra görülmeye baslar. Lezyonlar düzensiz olarak meyve içlerine ve meyvenin dilimleri arasindaki dokularda gelisir ve daha sonra meyvelerde tümden bir çürüme ortaya çikar. Daha sonra meyvelerde eksi bir kokusma ortaya çikar ve meyve tamamen siyah bir renk almalarini saglarlar. Çürüme paketlenmis hastalikli meyvelerden saglikli meyvelere yayilma göstermez.


Mücadelesi
Kültürel mücadele
1. Hastalikli bitki artiklari yetistirme ortamlarindan uzaklastirilmali, özellikle hastalik belirtisinin görüldügü bölge yüzesel olarak kesilip alinirsa, hastalik o bölgeden uzaklastirilabilir.
2. Hastalikli bitki artiklarinin uzaklastirlmasi.
3. Turunçgil bitkilerinde erken hasattan kaçinilmali ve meyveleri etilene fazla muamele etmemeli.
4. Turunçgil bitkilerini 10 °C ya da daha düsük sicakliklarda depolama.
5. Hasattan sonra depolanacak meyveler koruyucu olarak ilaçlanmali ya da mumlanmali.
Kimyasal mücadele
Zirai kimyasal ilaç olarak meyveler depoya alinmadan önce Benlate ve Thiabendazole tavsiye edilmemektedir.
G
Etmenin sitematiğini görmek istiyorsanız etmenin ismini tıklayınız
Lasiodiplodia theobromae
 

Bu sayfanın dizaynı ve tüm içeriği Cahid ÇAKIR tarafından hazırlanmıştır.
Sayfaların en iyi görüntüsü 800 X 600 ekran çözünürlüğünde IE' da görebilirsiniz
Eleştiri ve önerilerinizi bekliyoruz.
e-mail:cahidcakir@bitkisagligi.net